Semua Tentang Kita…

**I started this entry on the 13th of November 2010 but due to several postponements, I only manage to publish it today. So sorry guys!

“Don’t be dismayed at goodbyes. A farewell is necessary before you can meet again. And meeting again after a moment or a lifetime is certain for those who are friends.”– Richard Bach

This is going to be a long entry as this entry is a tribute to my life as an LLB student in UiTM and all the ups and downs that I faced throughout my one year of doing this course.

After I finished my Bachelor of Legal Studies [BLS] last year and received my offer letter to pursue with the LLB programme, I didn’t know what to expect. I really want to do the programme but from what I heard from my seniors, the programme will be one hell of a programme where you will not have enough time to enjoy and it will be so stressful. While another senior told me that once I’ve enrolled into the programme, I will become close with my classmates. I didn’t believe what she told me because during BLS, though some of us were classmates for three consecutive semesters, we were not so close.

During the registration day, I went there and got myself registered. That evening, we had a briefing session with the coordinator of the programme. I was put in group B. I scanned the names to find familiar names so that I can know who my classmates will be. It turned out that I know most of them but yet, we were not close friends and never worked together.

I can still remember, during the first two days, we were looking for those who were close with us during BLS. But it all changed on the last day of the first week. That Friday, all of us did some housekeeping to our class and that was when the ice is broken. And all of us became closer during Carpe Diem, the induction day for new LLB students. I will always smile when I think of how our relationship changed. From someone who never worked with other persons, to someone who can work with anyone. From total strangers to bestfriends.

 

The first Friday, the first photo of group B

Initially, I thought that we will never get along well. But I was wrong. LLB really changed us. And for my class, it changed us into one big happy family. I read Nadia’s blog where she wrote about what she feels on each and every classmates. And I think I will write my entry in the same manner. It will be written in bahasa Melayu.

ZAZA ISZARUL & CO

ZAZA

Senior partner firm ZIC. Mula-mula tengok dalam list masa taklimat LLB, kite tengok Zaza jadi SP. Kite rasa macam, “Wow! Budak genius SP aku!” :) Kite tak berapa rapat sangat dengan Zaza masa BLS sebab tak pernah sekelas dengan Zaza. Tapi, selalu dengar yang Zaza suka tengok cerita-cerita Hindustan & Korea even masa study week. Bercakap dengan Zaza pun jarang masa BLS. Kite siap rasa segan lagi nak bercakap dengan Zaza sebab rasa Zaza ni macam pendiam. Masa part 6 BLS baru ada sembang-sembang sikit dengan Zaza sebab sama-sama dalam SMF. Tapi bila dah setahun LLB sama-sama, baru tau Zaza ni kelakar jugak orangnya. Hehe. Ingat lagi ada sekali tu Zaza tutup muka ngan dua-dua belah tangan tapi tangan kanan Zaza terbalikkan buat gaya ‘peace’. Memang kelakar! :D

Satu lagi tak boleh lupa, masa Part 1 LLB, dapat emel ‘cinta’ ngan surat ‘cinta’ dari Zaza sebab hantar kerja lambat. Lepas tu terus insaf padahal tak. Hehe.

FIRA

Aku kenal kau masa part 3 kalau tak silap. Sebab satu kelas untuk subjek Land Law. Lepas tu masa Family Day Law Fac kat SK Seksyen 7 jumpa sekali lagi. Last sekali masa buat attachment [2008] masa part 4, jumpa Fira kat court Shah Alam. Masa taklimat LLB, tengok list nama pastu aku tanya budak-budak ni siapa Fira. Bila dah tau sape, aku gi kat kau, aku cakap kat kau, “I satu firm dengan u lah..”. Bila fikir balik, rasa kelakar plak aku cakap I-U ngan kau. haha.

Seronok satu firm ngan kau. Kau memang penceria firm. Ada je benda lawak yang kau buat. Aku takkan lupa masa kau nyanyi lagu Liyana Jasmey ‘Aku Tak Percaya Cinta’. Terus Sabel panggil Fira Jasmey. Haha. Lepas tu, stay up buat CTA masa part 1, tolong make-up Mai masa CSI nite, makan-makan kat rumah kau raya baru ni [Fira, aku suka lasagna ngan meatballs.. nak lagi!!] Paling syok masa kau bising bila aku tak study2. Masa nak test civil baru2 ni, siap bagi manual kau lagi, kau paksa aku baca. Hehe. Lepak ngan kau pun best. Kitorang kan sama-sama geng nakal. ;) Ko memang terbaik la Fira!

PURA

Kita kenal sejak Pre-Law. Tapi LLB yang merapatkan kita. Dulu aku ingatkan kau ni senyap je orangnya, tapi bila dah buat LLB, baru nampak taring kau yang sebenar. Haha. Part 1 duduk sebelah aku, part 2 duduk depan aku. Kau pun salah sorang yang menceriakan firm. Sekali kau bukak mulut, hehe, ada je benda yang tak boleh belah sampai boleh buat aku gelak guling-guling bawah meja. Ok, tu tipu. Takdelah sampai guling-guling. :) Ayat kau yang aku takkan lupa: “Aku tak sangka kau ngan Sabel boleh duduk sebelah-sebelah ngan jadi baik macam ni…”. Haha. Tak boleh blah ko Pura! :D

SABEL

Banyak sejarah aku ngan kau ni. Hehe. Masa part 1 LLB, kita jarang sembang sangat sebab kau duduk depan. Tapi, part 2 duduk sebelah aku, terus jadi rapat. Sabel aku akan ingat kau sebab kau duta Teh Botol Sosro. Aku pulak tukang perabis teh botol tu kalau kau tak habis. Ngan tukang pau teh botol kau kalau aku haus/ngantuk time kelas Rajes. Juga tukang perabis makanan kau kalau kau tak habis [patutla aku makin berisi tapi dia tak naik2] Haha.

 

PERMATASARI & PARTNERS

AIVY

Senior partner PP. Kenal u sebab u gf Aiman [housemate aku] ngan presiden SMF. U yang bagi i ngan Akmal peluang dalam SMF. :) Thanks Aivy! Sem ni pulak [part 2], u programme director untuk Annual Law Dinner. Dulu tak rapat sangat dengan u. Kenal gitu-gitu je. Tapi lepas masuk LLB, nak sembang apa pun sembang la. Nak buat lawak apa pun buatla dengan u ni. U layan je. Sebab masa I BLS dulu, nak buat lawak2 bodoh pun I pikir 2-3 kali sebab tak biasa kan dengan u. Hehe. Tapi, satu pantang u, kalau time u buat kerja kitorang bising, haa.. siapla kena sound dgn u. Haha :)

AAINA

Dulu masa BLS, pernah gak sekelas ngan u. Tapi tak rapat. Sekarang nak cakap dengan u pun dah relaks je. Sebab dah kenal sangat dengan u ni. Hehe. Hari tu u kena H1N1, satu kelas lawat u kat DEMC. Satu benda I akan ingat pasal u: “Diorang kata makan kat restoran Bengawan…” Hahahahahaah!

MAI

Fuh! Tak payah diperkenalkan lagi. Haha. Kalau bercakap dengan kau, aku duduk depan kau pun kadang-kadang suara kau tu macam aku diri jauh sebatu dari kau. Kau sumber lawak jenaka ‘dewasa’. Haha. Memang tak boleh belah. Ada sekali tu, bukak puasa ramai-ramai kat rumah aku pun kau buat lawak-lawak genre tu lagi. :) Mai will always be Mai..

NADIA

Masa mula-mula masuk LLB, I tak kenal siapa u. Lepas dah kenal, memang kite jadi rapat. Masa part 1, bila lepak2 mesti ada Jemir, Akmal, I, ngan Remy. Skip kelas SR lepas tu gi Sunway Pyramid main boling+archery+starbucks+clash of the titans. Stayback kat kelas masa study week. U lah guru vokal dan guru tari kelas B. Haha. Semua u yg jd kepala. Oh. last sem [part 1] juga ada gi Pelita pastu beli BR. Main ngan ais kering BR. hehe. I ingat lagi, time study week, I ngan Akmal fotostat notes u nak baca. Tapi, I macam baca main2 je. Hehe. Nasib baik lepas. ;p Sem ni plak gi tengok Charlie St. Cloud, KFC Tesco, nasi kukus ramai2, bukak puasa [nak petai lagi!], Megamind, mcD. Hehe. Oh. thanks for everything nadnad @ diya! :)

JEMIR a.k.a JEMAE

Office manager kelas. Haha. Masa nak pilih tu, calon antara kau ngan aku. Pastu osom. Aku kalah, kau pun jadi OM. Dulu even kita sekelas, tapi tak pernah lepak sama-sama. Hehe. Habis kelas, masing-masing balik. Tapi bila dah join LLB, kita jadi geng pulak. Haha. ‘Lepak’ depan bilik cleaner, level 5, tempat kipas aircond, tingkap level 7, bumbung level 7. Cakap je kat mane, semua kita dah explore. Hahaha. Las sem, kita gi Sunway, ngan Akmal, Remy ngan Nadia. Dah la kau ngan Akmal ada kerja masa tu. Hehe. Sem ni karok kat Sunway, XBox, tidur rumah Remy. Oh, ada lagi. Makan kat Orked Thai …. dah tu makan nasik lagi. Haha. Dah habis LLB nanti jangan lupa aku bro! ;)

 

DIRINA SUHAIDARIAH & ASSOCIATES

SU

Dulu masa BLS, Khai pernah sekelas ngan Su. Tapi taktau Su ingat lagi tak. Hehe. Tapi, dulu takdela rapat macam sekarang. Kira lepas masuk LLB ni, kita rapat sikit la. Su pun ada ikut kitorang keluar sekali. Ingat tak masa part 2 ni, Su ada ikut kitorang tengok wayang sekali. Dekat Bukit Raja. Cerita apa ntah, dah lupa dah. Hehe. Kadang-kadang, Su ni pandai jugak buat lawak. Sorry ye Su kalau ada salah apa-apa sepanjang setahun buat LLB!

PU3

Putri a.k.a Pufei. Haha. Remy la punya kerja bagi u nama Pufei. Tapi, memang signature u nampak macam Pufei pun. :) Dulu kita pernah sekelas, masa Part 1. Lepas tu, bila masuk LLB, tengok kat list ada nama u, I macam terkejut. Ada gak orang yang  I kenal. Tapi, LLB tak sama macam masa kita BLS Part 1 dulu kan? Pasal LLB kita jadi geng. Kalau lunch mesti sama-sama. Kalau pergi nasik kukus kak nora, mesti I akan ingat u. Sebab masa orang lain makan nasi arab, u yang makan nasik kukus. Tak pasal2 kitorang ketagih sekali. Lagi satu, air strawberi. Kalau u tak order, memang kitorang takkan tau kesedapan air tu. Hehe.

Put, thanks for everything throughout this one year. Pergi rumah u… makan nasik ayam [farewall lunch]. [Nanti boleh I order dari u kan? haha]. Lepas tu, masa makan2 hari raya kat rumah I [2nd time u datang… 1st masa bukak puasa], u stay kat rumah I sampai pukul 8.30 sekali ngan Alin, Akmal n Jemir. Borak-borak ngan mummy and nenek, minum2 teh. Damn! Bestnya masa tu. Nanti free2 datang rumah I! :D

IZWAN

Aku minta maaf kalau ada buat salah apa-apa ngan kau [haaa.. kutuk i!]. Haha. Tapi, kau ni memang kadang-kadang kelakar. Boleh pulak masa datang rumah aku makan-makan raya hari tu, kau tiba2 bukak tingkap cakap, “Haa.. kutuk I!”. Dah tu, kau dah ke depan, tiba-tiba ko reverse balik buat benda yang sama. Dah la kau repot kat mummy bagitau aku ni unpredictable. Haha. Memang tak boleh belah.

DIAN

Kita jarang sembang sangat. Kalau ada pun masa part 1. Part 2 jarang kita jumpa. Haha. Tapi, apa-apapun I minta maaf and thanks for being one of the members in group B. U jarang lepak ngan kitorang, but I hope that u will someday. Kalau ada buat gathering ke, jom la datang. :)

YUN

Hehe. Yun… yun. Masa BLS kita kenal Yun macam tu-macam tu je. Tak berapa kenal pun. Siap kita save no Yun kat handphone: Yuhana Akmal Ghazali. Sebab tak tau nak save sebagai apa. Apatah lagi nak sakat Yun. Tapi, masuk LLB ni suka je kita sakat Yun. Hep..hep. Hehe. Kadang-kadang panggil Yun, lepas tu kita buat2 tak tau. ;) Lepas tu, Yun akan panggil, “Khairul Idzwan”.. sambil buat muka. Haha. Yun, thanks untuk mic ngan headphone!

 

HASINAH & PARTNERS

HASINAH

Mak tiri firm HP. Haha. U Sinah, kalau bersuara, perggh.. boleh join team opera. Haha. Bapak tinggi giler pitching u. “Akkmaaalll!!”.. hahaha. :D Kita kenal since pre-law tapi dulu tak rapat macam sekarang. Kita siap pernah sekelas lagi masa BLS. I ingat lagi dulu u cakap, “Khai ngan Akmal masa pre-law baik je. Konon-konon alim”. Haha. Bila masuk LLB, semua naik antu. Hehe. Thanks Sinah for everything. Kalau I tak masuk LLB and jadi classmate u, mesti I takkan gi kenduri kawen abang u. Pastu, mesti I takkan kenal Yazid Burger @ Burger Kristal. Hehe. Dah la I ikut u ngan Alin masa tu siap bawak bantal lagi. ;p

HAKIMAH

Kau pun sama macam Sinah. Aku kenal dari pre-law. Tapi, dulu takdela banyak bersembang macam sekarang ni. Hehe. Thanks sebab jadi suppier air aku. Haha. Nak minum je, cari air masak kat kau. Oh, thanks and sorry untuk sup campbell tu. Mana aku tau kau suruh simpan untuk kau gak. Kau kata amek, aku pun bukak la semua sekali. Haha. Sorry! Anyway, time LLB, kita banyak gak lepak sekali. Gi Sani [especially part 1, ada la 2-3 kali gi Sani], Pakli [celebrate besday kau. Ada beli sepotong kek kecik. Ingat tak? huhu]. stayback kat ofis sampai tengah malam. Hehe.

ALIN

Bila masuk LLB ni, baru kita sama-sama teringat yang kita pernah satu grup masa camping Kesatria kat Kuantan masa part 1 BLS dulu. Hehe. Boleh tak, 2-2 tak berapa ingat, sekali dah nak habis LLB ni baru teringat balik. Dulu masa BLS aku rasa aku tak pernah [atau sangat jarang] tegur kau. Sekali time LLB ni, boleh jadi geng plak lepak sama-sama. Hehe. Gi Amcorp Mall makan Selero Nogori, gi cari MP3 kat Carrefour, gi makan Murni, cari MP3 kat Taipan USJ, last2 beli iPod kat Subang Parade. Huhu. Lepak Pelita, Pakli, Sani, stayback kat kelas. Gi McD, muara… fuh.. banyak gile tempat. Oh, lagi satu kalau dengar lagu Radiohead – Creep, mesti aku akan ingat kat kau ngan Mal. Nanti free2 turun Shah Alam tau! Datang rumah aku jumpa mummy. Haha

AKMAL

Haha. Dari pre-law sampai la habis LLB, kau la satu-satunya orang yang satu bilik ngan aku ngan sama kelas ngan aku [except BLS Part 1]. Sebab tu, kalau sape2 yang ikut blog aku mesti perasan, tak kurang 20 kali nama kau disebut dalam blog aku. Hehe. Bro, thanks for everything. Thanks for always be there when I need you.  Thanks for being by my side. Thanks sebab bagi aku naik Sally, teman aku makan tengah2 malam bile aku tetiba kebulo, layan lawak2 bodoh aku, tidur rumah aku, bawak aku tidur rumah kau [makan Pakeeza, samosa sedap kat bazaar ngan ayam masak kicap mak kau yang terbaeek!] and especially, gi rumah abang kau dan main Wii. Hehe. Memang kadang-kadang kita ada selisih pendapat, salah faham semua, tapi menda2 tu semua da lepas , jadi boleh lah kita menjadikan ia sebagai renungan bersama. Haha. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula…. ;) … Anyways, thanks again untuk semua pengalaman yang aku tempuh sama2 ngan kau dan semua benda yang kau tolong aku. Oh, kalau benda2 baik aku ajar kau, kau amalkan la. Kalau aku ajar kau benda buruk2, nakal2, jangan cakap aku yang ajar tau? Haha! Tapi seyes aku rasa aku tak penah ajar ko benda buruk2/nakal2 ni kan? Hehe.

RAIMI

Bila cek balik kat Fesbuk, upanya kita pernah berkomunikasi [betul ke perkataan ni?huhu] sejak 24 Disember 2008.  Tapi, apsal ntah masa mule2 masuk LLB, aku tak ingat yang aku sebenarnya pernah ingat dan cam kau tahun 2008 dulu. Soalan pertama bila aku jumpa kau masa taklimat LLB, “Kau ke RAIMI yang makcik aku kenal tu?”… Lebih kurang macam tu la. Tapi, tang nama tu memang terbaik la aku sebut. RAIMI. Haha. Pastu satu benda yang aku takleh lupa masa taklimat LLB tu, masa kau nak mintak no aku, “Rol..rol..”.. Shortform bagi Kerol. Hahaha. Salah aku gak la sebab cakap kat ko panggil je apa2, Kerol pun boleh. Hehe. Haih la Remy. Thanks la bro for everything. Lepak Pakli, Genting, Murni, Radi, bawak aku, Akmal ngan Jemir [dan Aizek juga] karok kat Sunway, Khalip, teman aku lepak, sume2 tu lah.  Hehe. Oh,  thanks also for the hospitality sepanjang aku bermalam kat rumah kau. Dan juga sesi X-Box dan sembang2 pagi. Nanti sambung Army of Two dow. Haha. Oh satu menda lagi. Aku juga berbangga sebab kite dapat explore  pot2 ‘lepak’ baru kat fakulti. Contohnya: tingkap Level 7, bumbung level 7, level 5, sebelah room A. Haha. Memang chill-lah bro!

===

Well guys, that’s it. Though we only been together for one year [2 semesters] but honestly, the bond between us is so close that it makes 3 years of BLS feels like nothing. Our friendship is just amazing. And we’ve done so many things throughout this one year. We’ve been to so many new places [Nasi kukus, nasi arab…] together; sometimes the whole class joined, sometimes most of us, and sometimes just a few of us, but we were still together, right? ;)

I did not intend to put more photos here because I know that we all have Facebook, and all our photos are there. So, to conclude this super-duper long entry, I am going to post these:

VIDEO CARPE DIEM PART I

VIDEO CARPE DIEM PART II

 

VIDEO LAGU JANJIKU [THIS I PROMISE YOU]

http://www.facebook.com/v/433582113619

 

VIDEO LAGU SAYANG [BABY]

http://www.facebook.com/v/433599003619

 

VIDEO MERAPU2 DI PUTRAJAYA

http://www.facebook.com/v/378990868619


VIDEO UCAPAN FUTSAL

http://www.facebook.com/v/332597553619

 

Waktu terasa semakin berlalu
Tinggalkan cerita tentang kita
Akan tiada lagi kini tawamu
Tuk hapuskan semua sepi di hati

Teringat di saat kita tertawa bersama
Ceritakan semua tentang kita

Reff:

Ada cerita tentang aku dan dia
Dan kita bersama saat dulu kala
Ada cerita tentang masa yang indah
Saat kita berduka saat kita tertawa

I am going to miss u all!

Credit to Aivy ;)

Advertisements

13 thoughts on “Semua Tentang Kita…

  1. hm.apesal aku takde? patut ada dedikasi untuk aku sekali sebab nak masok llb baru la ko kenal aku. chewahss… sebenarnya mustahil untuk orang tak kenal aku, tp takpe.,aku bagi chance bro.hehehe…
    Happy Graduation!!! pengikut setia blog aku iaitu pengikut setia blog ko. (paham tak? )

  2. Haha. Paham sgt bro. Maknanya aku la pengikut setia blog ko, dan ko la pengikut setia blog ak. Betul kan? Haha

    Cepatnya ko komen!! Haha. Haah la bro. Lupe lak nak wat dedikasi utk ko. Tp salah ko gak. Sape suruh ko xmasuk LLB grup B 2010 punya. Haha. Klau tak mau aku buat satu entri spesel punya utk ko sorg. Hehe.

    Tp tak brape btol la ckp ko tu . Sebab bukan bila nak masok LLB baru aku kenal ko, tapi bila masok LLB baru aku rpat ngan ko. Hehe. Aku dlu dah kenal ko mse BLS sebab aku kenal Fiza. Tapi, ko macam x nak layan ngan x nak kawan aku je. Jadi, aku pun bawaklah diri aku yang berduka lara masa tu…hehe

  3. adoi. ade ke macam tu? aku nie senantiasa mengambil kira peminat seantero asia nie la.. hehe.. well, thats the past. now present.hehe. nice to know ya!!!

    p/s: so betul la mustahil untuk tidak kenal kan? hahahahha…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s