Solo Trip to Thailand: Part I [Sai Tai Mai, Restoran Farida]

Bersambung dari Backpacking Trip to Thailand: Part VIII

Kalau sesiapa yang ikut blog ni mesti tau yang sekarang, aku kat kota Bangkok sorang-sorang lepas Muiz berangkat naik bas di Sai Tai Mai. Masa Muiz naik bas, memang aku rasa sebak sebab aku dok bayangkan, aku kat negara lain yang jaraknya 1,700km+ dari rumah aku dan sorang-sorang pulak tu. Tapi, bak tagline Fatt a.k.a BackpackerBusuk, worrying gets you nowhere. Jadi, aku kuatkan semangat dan cari jalan untuk keluar dari Sai Tai Mai.

Agak sesat jugak aku nak keluar dari Sai Tai Mai. Berkali-kali aku pusing bangunan ni. Aku rasa, aku sesat sebab aku tak fokus. Aku asyik fikir pasal aku sorang-sorang kat sini sampai aku tak boleh nak adapt dengan keadaan sekeliling. Aku tarik nafas dalam-dalam dan cuba kuatkan semangat. Alhamdulillah, aku jumpa jalan keluar. Tapi jalan lain, bukan jalan yang sama aku masuk tadi.

Sampai kat bus stand, aku tunggu bas No. 177 i.e. bas yang aku naik dari Holiday Inn tadi. Bila bas sampai, aku nak naik, driver tu cakap salah, bukan tunggu kat sini, tapi kat seberang jalan. Aku pun naik jejantas nak ke seberang sambil berfikir lagi, macam mana aku nak survive ni? Ah! Hentikan fikiran macam tu! Aku lawan balik diri sendiri untuk naikkan balik semangat aku.

Tengok jalan ni pun aku rasa sunyi...

Sampai kat bus stand seberang jalan, aku tanya orang kat situ macam mana nak ke Silom Road. Nasib baik orang kat hostel ada bagi aku satu kertas yang tertulis Silom Road dalam tulisan Thai. Aku tanya satu couple muda ni sebab diorang boleh cakap English walaupun agak basic. Tapi, malangnya No. bas yang diorang bagi tu salah sebab bila aku tanya driver, driver tu kata “No, no.. You take bus No. 79“. Aku pun naik bas No. 79 dengan tambang THB 19/RM 1.90. Aku ingatkan bas ni turun dekat dengan hostel, tapi rupanya turun kat Siam Square. Tapi, tak kisahlah. Boleh naik BTS. ;)

Masa on the way balik ni, aku rasai pengalaman trafik jam Bangkok. Bayangkan, jalan 6 lane-6 lane pun boleh jem. Dah cukup besar dah jalan tu. Lepas tu, ada satu ketika tu, jalan yang kami lalu contra flow. 5 lane lawan 1 lane. Hehe. Memang tersengguk-sengguk aku dalam bas tu. Sampai Siam Square dah dekat pukul 6. Sejam lebih jugak sangkut dalam jem. Masa ni, aku dah rasa lapar balik. Penat tau. Hehe. Jadi, aku decide nak makan dekat Mak Yah atau Farida. Tak decide lagi nak pergi yang mana satu, tapi dua-dua kedai ni dekat je. Time ni pulak peak hours orang balik kerja. Memang ramai sungguh orang kat BTS Siam. 2 tren kena let go.

Orang balik kerja..

Dari stesen BTS Siam, aku beli tiket ke BTS Ratchatewi [THB 25/RM 2.50]. Tapi boleh pulak aku tersilap naik tren masa ni. Aku ternaik yang ke Ratchadamri. Aku tersalah pandang signboard. Sampai Ratchadamri, aku turun tren dan patah balik untuk ke Ratchatewi. Nak ke area restoran yang dua ni pun aku silap ambil jalan. Dah jalan jauh, tiba-tiba aku rasa aku salah ambil jalan. Rupanya memang ya, aku terambil jalan yang bertentangan. Kena patah balik. Hehe.

Dari stesen Ratchatewi, ambil exit sebelah kanan. Lepas turun tangga, jalan terus je. Sampailah korang jumpa roundabout kat hujung simpang. Kalau tak jumpa roundabout, maknanya korang kat jalan yang salah. Jadi, sila patah balik macam aku. Haha. Lintas ke seberang jalan lepas tu terus belok kiri. Kaki lima kat sini agak gelap tapi jangan risau. Ada je orang jadi tak bahaya sangat. Jalan je terus kat kaki lima ni, nanti korang akan nampak Restoran Farida dulu dan depan sikit ada Mak Yah.

Mula-mula ingat nak ke Mak Yah. Tapi, aku tengok kat blog ramai pergi Mak Yah, jadi aku decide nak makan kat Farida. Aku order Cha Yen, nasi goreng bukit daging dan sup sayur. Cha yen kat sini kurang best, nasi goreng pulak ok lah. Tapi, sup sayur dia aku suka. Sup sayur dia ada rasa macam rempah/herba sikit. Tapi, harga agak pricey. Mungkin sebab dari loghat aku cakap dia tau aku orang Malaysia. Untuk semua yang aku makan tu, aku dicaj THB 150/RM 15.

Tapi, rasa seronok jugak makan kat sini. Sebab bila ada orang cakap Melayu kat tengah-tengah kota Bangkok, aku rasa seronok sebab sekurang-kurangnya, bahasa Melayu masih terpelihara di sini.

Cha Yen @ Farida...
Nasi goreng bukit ayam...
Sup sayur...
Restoran Farida...
Antara kedai makan halal di Bangkok...

Dah selesai makan, aku nak balik ke hostel balik. Dari BTS Ratchatewi ke BTS Surasak, tambangnya THB 30/RM 3.00. Sampai-sampai hostel, aku lepak kat lobby. Sebab tak tau nak buat apa, jadi aku baca surat khabar Bangkok Post yang ada kat lobby. Lepas tu, terjumpa artikel kat bawah ni. Tak sangka orang Malaysia pun baca Bangkok Post. Hehe.

Totally agreed with this guy.

Dah habis baca paper, aku lepak-lepak kat balkoni aras 4 [aras dorm aku] dan borak-borak dengan Olga, seorang budak perempuan Russia umur 25 tahun. Dia pun travel sorang-sorang jugak. Dia kata dia stay kat Bangkok seminggu lepas tu tak tau lagi nak ke mana. Muda-muda dah travel merata. Hehe. Sembang dengan dia pun payah sebab orang Rusia tak fasih cakap English. Nasib baik dia ada kamus.

Tak lama lepas tu, aku masuk dorm untuk tidur sebab nak bersedia untuk hari esok…

070212-1643

BERSAMBUNG: SOLO TRIP TO THAILAND – PART II

Advertisements

3 thoughts on “Solo Trip to Thailand: Part I [Sai Tai Mai, Restoran Farida]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s