Getaway Backpacking:Phuket – Total Expenses

Entri sebelum ini:

Getaway Backpacking: Phuket – Epilog

===

Aku ke Phuket bulan September tahun lepas selama 4 hari 3 malam dengan Akmal. Aku ada tulis setiap perbelanjaan yang kami belanjakan sepanjang di sana, tapi aku tak listkan secara terperinci berapa total expenses yang kami belanjakan.

Sebab ada beberapa orang tanya aku, minta tolong bagitau secara terperinci berapa jumlah perbelanjaan untuk trip ke Phuket, aku listkan kat bawah perbelanjaan untuk keseluruhan trip ke Phuket.

Semoga dapat membantu korang untuk merancang dengan baik :)

===

Day 1:

Taxi Pickup Airport – Hostel: THB 600 [THB 300]

Hostel 3 malam: THB 141

Padlock: THB 47

Dinner: THB 80

 

Total Day 1: THB 868 = RM 86.80 [THB 838 = RM 83.80]

 

Day 2:

Sewa skuter 24 jam: THB 200 [THB 100]

Gas motor: THB 200 [THB 100]

Brunch: THB 85

Island hopping with TMT Tour: THB 1300

Muay Thai fight: THB 1400

Sunblock: THB 345 [THB 172]

Coconut ice cream: THB 25

Gas motor: THB 40 [THB 20]

Minum petang koko ais: THB 40

Fridge magnet: THB 100

Tshirt I love Phuket: THB 150

Dinner Pad Thai: THB 45

Massage: THB 250

 

Total Day 2: THB 4180 = RM 418 [THB 3787 = RM 378.70]

 

Day 3:

Gelang tangan souvenir di James Bond Island: THB 300

Tips untuk tukang kayak: THB 100 [THB 50]

Sewa kerusi di Naka Island: THB 200

Dinner nasi goreng ayam: THB 400

Supper cheese burger: THB 80 [THB 40]

Taxi transfer ke airport untuk pagi esok: THB 600 [THB 300]

 

Total Day 3: THB 1680 = RM 168 [THB 1290 = RM 129]

 

Day 4: – Balik flight pagi. Nil

 

p/s:

  • Lunch untuk hari ketiga dah termasuk dalam tiket island hopping.
  • Beberapa item kat atas dibahagi 2 antara aku dan Akmal iaitu Day 1 = Taxi pickup. Day 2= Sewa skuter, gas motor, sunblock. Day 3= Tips, cheese burger, airport transfer.
  • Yang dalam kurungan ialah expenses lepas dibahagi antara aku dan Akmal. Yang di luar kurungan, harga in full per person.

Jadi, jumlah untuk 4 hari yang aku sendiri belanjakan:

RM 83.80 + RM 378.70 + RM 129 = RM 591.50

Advertisements

5 thoughts on “Getaway Backpacking:Phuket – Total Expenses

    1. Hi!

      Depends berapa hari awk nak pergi sana dan apa yang awak plan nak buat. Sebab aktiviti macam snorkeling ke Phi Phi Island atau island hopping, semua tu berbayar dan setiap agen jual harga lain2.

      Kalau ada RM 1,000, memang lebih dari cukup untuk trip 4 hari 3 malam. Awak boleh rujuk entri Phuket saya dari Part 1 untuk tengok apa yang saya buat dan pergi sepanjang di sana :)

      Kalau nak pergi island hopping, apa kata pergi ke kiosk TmT travel macam yang saya pergi, jumpa Penchawan Rangsoi / Wantana Sombutkamrai. Bagitau awak dari Malaysia dan Khai recommend awak. Mana tau boleh dapat murah sikit ke? Hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s