More Than Friendly: Semarang, Indonesia [Part 4]

Sebelum ini: More Than Friendly: Semarang, Indonesia [Part 3]

===

Keluar dari jalan tol, kami semua kena lalu jalan biasa. Tapi, sebab cuti hari natal/krismas, jadi jalan memang jem teruk. Teruk sangat! Ada masa tak gerak langsung. Selain terlelap dalam kereta, aku gunakan masa yang ada untuk tengok keadaan sekeliling Semarang.

Kereta kami juga lalu jalan berbukit nak menuju ke Yogjakarta. Kawasan ni tinggi dan sejuk sangat. Banyak juga hotel-hotel kat sini. Semacam Bukit Fraser untuk orang-orang tempatan cuti rehat. Tapi, sayang aku dah lupa nama tempat ni. Hehe. ;p

A very very bad traffic jam on the way to Borobudur temple...
A very very bad traffic jam on the way to Borobudur temple…

Akhirnya, lepas dah kebas-kebas punggung, kami sampai ke Candi Borobudur dah dekat pukul 5.00 petang, dalam pukul 4.00 lebih. Candi Borobudur tutup pukul 5.00 petang, jadi memang kelam kabut kami ke sini.

Sebab kelam kabut, aku tak sempat nak ambil gambar papan tanda harga ke sini. Tapi, harga tiket masuk ke candi untuk pengunjung tempatan dan luar tak sama. Bezanya sangat besar!

Jonathan pun buat plan. Jadi, masa sampai, Jonathan suruh kami ke pagar untuk pengunjung tempatan dan bagitau kalau kami ditanya yang kami dari Dumai. Tapi, diaorang [guard] mintak KTP [IC]. Kantoi!!! Kami pun kena bayar harga tiket untuk pengunjung luar.

Surrounding area of the Borobudur Temple...
Surrounding area of the Borobudur Temple…

Sampai ke dalam kawasan candi, kami naik satu trak untuk terus ke pintu masuk candi. Kami cuma diberi masa setengah jam je untuk ke sekeliling candi sebab candi akan tutup tepat jam 5.00 petang.

Family portrait in front of the Borobudur Temple...
Family portrait in front of the Borobudur Temple…
The Borobudur Temple...
The Borobudur Temple…

Sedikit info tentang candi Borobudur:

Borobudur, or Barabudur, is a 9th-century Mahayana Buddhist Temple in Magelang,Central JavaIndonesia. The monument consists of six square platforms topped by three circular platforms, and is decorated with 2,672 relief panels and 504 Buddha statues.[1] A main dome, located at the center of the top platform, is surrounded by 72 Buddha statues seated inside a perforated stupa.

Selain sebagai salah satu UNESCO World Heritage Site, Borobudur juga digunakan setahun sekali untuk pilgrimage masa hari Wesak. Maknanya, bukan dibiarkan semata-mata.

Borobudur memang besar. Dan di dinding-dinding candi ni, ada ukiran tentang kehidupan seharian manusia di tanah Jawa sekitar abad ke-8 dan tentang kepercayaan agama Buddha.

Borobudur pun kena tempias masa letupan Gunung Merapi tahun 2010 dulu kalau tak silap. Masa aku sampai, kesan letusan dah tak ada tapi ada papan tanda tunjuk gambar lepas letusan. Dan sebab cuaca mendung, aku tak nampak Gunung Merapi dari candi.

Stairs through the arches of Kala...
Stairs through the arches of Kala…
2012-12-22 17.18.12
The reliefs on the wall…
Aftermath of the Merapi eruption...
Aftermath of the Merapi eruption…
One of the wonders of the world...
One of the wonders of the world…
A lot of stupas and some of it contained the statue of Buddha...
A lot of stupas and some of it contained the statue of Buddha…
Another reliefs on the wall...
Another reliefs on the wall…

BERSAMBUNG / TO BE CONTINUED

PART 5

Advertisements

5 thoughts on “More Than Friendly: Semarang, Indonesia [Part 4]

  1. sejam je utk Borobudur? sayangnye..saya datang sini around Mac haritu….memang kagum dgn architechture dia but after saya pergi Parambanan, saya lebih impress kat parambanan..

    1. haah sejam je… kesian kan? :( Prambanan pun teringin nak pergi tapi tak terpegi lagi.. hehe Ingat memang nak kena pergi balik Borobudur. hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s