More Than Friendly: Semarang, Indonesia [Part 11-Finale]

Sebelum ini: More Than Friendly: Semarang, Indonesia [Part 10]

===

Hari Keempat, 24/12/12

Harini flight balik kami diawalkan daripada jadual asal, sama macam flight pergi. Pukul 9.00 flight akan balik KL. Jadi, pukul 6.00 pagi kami dah aturkan teksi untuk datang ambil kat hotel.

6.30 am, on a taxi heading towards the airport...
6.30 am, on a taxi heading towards the airport…

Pihak tour agent dah deal dengan teksi Blue Bird untuk ambil kami, salah satu daripada teksi premium kat Semarang ni. Teksinya bersih, kemas, cantik. Pemandunya pun peramah. Aku pun sembang-sembang dengan driver teksi tu. Dia tanya, aku ni betul ke orang Malaysia sebab dia kata bahasa Indonesia aku dah macam orang lokal. Haha. Padahal baru 4 hari aku kat Semarang. Pantas masa berlalu…

6.45 am, reaching the Achmad Yani International Airport, Semarang, Indonesia...
6.45 am, reaching the Achmad Yani International Airport, Semarang, Indonesia…

Sebab kami bergerak awal pagi, jalan tak ‘macet’ langsung. Sekejap je dah sampai airport. Sampai-sampai airport, kami scan bag dan lepas tu nak tunggu kat balai berlepas. Jadi, kena pergi ke bahagian imigresen untuk cop passport dulu.

Tips:

Airport tax di Indonesia dibayar berasingan. Airport tax mesti dibayar kat exit point [100,000 Rp/RM 33+]. Pastikan hari terakhir disini, ada 100,000 Rp. Kalau tak, sangkut tak boleh keluar.

Having soto as our breakfast at the airport...
Having soto as our breakfast at the airport…

Sebab kami tak sarapan lagi, kami breakfast kat satu restoran dalam airport ni. Makan soto. Tapi, memang hebatlah orang-orang kat Semarang. Pagi-pagi makan soto siap nasi putih! :D

At the departure hall, waiting for the plane to arrive...
At the departure hall, waiting for the plane to arrive…

Dalam pukul 8.45 pagi, kapal terbang pun sampai. Seronok tunggu kapal terbang kat sini, sebab jarak antara pintu dengan runway dekat sangat. Bahaya pun ya. Haha.

Going home :'( Bye-bye Semarang!
Going home :'( Bye-bye Semarang!

Dan akhirnya, lepas 2 jam flight, dalam pukul 12.00 tengahari, kami pun sampai KLIA-LCCT.

Another journey done!
Another journey done!

Maka, dengan ini, tamatlah travelog More Than Friendly, Semarang!

Next: Epilog-Semarang 2012

Advertisements

4 thoughts on “More Than Friendly: Semarang, Indonesia [Part 11-Finale]

    1. Haha. Tulah pasal. Sekali dah terjebak, tak berhenti2 plak. Kadang2 teringat balik first journey embarked ke Bangkok dulu. Heee

      Yeah, I will not stop. I will never stop. I don’t think I can ever stop. ;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s