Trip to Medan, Indonesia [Part 4] – Ambarita Village, Samosir Island

A continuation from Part 3

**Some of the photos in this post were taken by using my old Blackberry phone, hence the bad quality of the photos. I apologise for any sore in the eyes… ;p**

===

On a boat in the crater of Toba super volcano!

From Tomok Village, we proceeded to the next destination on Samosir Island, known as the Ambarita Village. The Ambarita Village is a heaven for those who love history, culture and heritage. At this village, the culture and history of the Batak people is shown extensively. The most terrifying piece of history shown here is the stone chair. We were told that the stone chair was the place for the trial of the accused before punishment which includes beheaded was implemented back in the early years. I was tired and I sit on the chair for a while. But remembering the history of the chair, I thought it was a good idea not to sit any longer.

Dari Kampung Tomok, kami ke destinasi seterusnya di Pulau Samosir iaitu Kampung Ambarita. Kampung Ambarita ni memang tempat yang paling bagus kalau korang suka sejarah, budaya dan warisan. Dekat kampung ni, budaya dan sejarah orang-orang Batak memang banyak dimaperkan. Yang paling seram sekali, kerusi batu. Kami diberitahu, kerusi batu yang ada kat sini ialah tempat untuk penduduk kampung berbincang tentang kesalahan si tertuduh, sebelum si tertuduh dijatuhkan hukuman. Apa hukumannya? Antaranya, pancung kepala! Sebab letih aku duduk kejap. Sekali, terasa seram pulak. Terus bangun balik.

The stone chair signboard.
The infamous stone chair.

Apart from the chair, another attraction in this village is the Batak house. It has a unique architecture especially on the roof part. It looks like a Minangkabau rooftop but slightly different. Not all houses in this village were converted into museums. Only one house were converted as such while the others are still houses with people living in it. Among the characteristics of the house is the area below the house is used as a cage to put pigs, chickens and other poultry.

Selain kerusi batu, satu lagi tarikan kat kampung ni ialah rumah Batak. Rumah Batak memang senibina dia sangat unik, terutama pada bumbung dia. Nampak macam bumbung Minangkabau, tapi bukan. Macam yes tapi bukan. ;D. Tapi, tak semua rumah kat sini dah jadi muzium. Cuma satu je rumah yang diubah jadi muzium, yang lain memang masih digunakan oleh penduduk kat sini. Salah satu ciri-ciri rumah Batak ni, bahagian bawah rumah biasanya dijadikan kandang bela babi, ayam atau lain-lain ternakan.

Batak houses.

And of course, the most weird characteristic is there are a lot of breast ornaments being assembled at the entrance of the house. We were told that the reason being the parents want the children to always remember the parents when the children grew up and left the village. But, yes, there are a lot of them. My friend Tim from Mixed Up Already had covered extensively on the Batak house’s design. Check his post here.

Yang paling pelik sekali dalam banyak-banyak design rumah Batak ni ialah dia ada ukiran payudara dekat kawasan pintu masuk rumah. Memang banyak sekali. Kami diberitahu, tujuan dia kalau nanti anak-anak dah besar, dah keluar kampung, dia tak lupa keluarga. Tim dari Mixed Up Already ada cerita tentang rumah ni. Boleh check posting dia kat sini.

The gecko and breasts ornaments.

After we had visited the traditional village, we went to the souvenir shops lining up the street. One piece of advice though; if  you don’t have any intention to buy the stuffs at the souvenir shops, don’t touch or act interested. The sellers are quite pushy and they can be a pain in the ass sometimes. Seriously.

Lepas dah habis lawat kawasan kampung tradisional, kami pun terus ke kawasan kedai cederamata yang banyak kat sini. Satu tips, kalau ke kedai cenderamata dan tak rasa nak beli, jangan sentuh, buka atau usik barang-barang yang dijual. Peniaga dia agak memaksa dan memang akan menguji kesabaran korang kalau korang buat tapi tak beli. Percayalah.

Small rainbow on the water.

We ended our journey at the Ambarita Village by visiting the souvenir shops. After buying some keychains [I am not sure why I did not buy the customary fridge magnet back then!], we continued our journey to the next destination.

Perjalanan kami ke Kampung Ambarita diakhiri dengan lawatan ke gerai cenderamata. Lepas beli keychain sikit [kenapa entah aku tak beli fridge magnet masa ni!], kami teruskan perjalanan ke destinasi seterusnya.

View of Lake Toba. Make sure to sit by the window for splendid views.

To be continued – Part 5

Advertisements

11 thoughts on “Trip to Medan, Indonesia [Part 4] – Ambarita Village, Samosir Island

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s