Trip to Medan, Indonesia [Part 6] – Kaos Medan and Maimoon Palace [FINALE]

A continuation from Part 5

====

12/12/11

Today was our last day in Medan. I woke up lazily and looked out at the window, facing the Medan city. It is a big city with almost no land to develop. From the window of my hotel room, every patch of the land seems to be developed. I looked up and the clouds hovered above the city, covering the folks from the hot sunshine.

Hari ni hari terkahir kami di Medan. Malas betul rasa nak bangun. Sejuk! Tengok dekat tingkap, besar juga bandar Medan ni. Rata je kawasan dia. Lepas tu semua rapat-rapat, padat-padat. Dah tak nampak kawasan tanah yang boleh dibangunkan sebab nampak semua dah dibangunkan.

After breakfast at the hotel, we proceeded to Medan Mall. The plan was to find some Medan t-shirts for souvenirs. As we entered the mall, I asked around for Medan t-shirt. They looked puzzle. I looked puzzle too after seeing them looking puzzled. I asked again, “Bro, any Medan t-shirt being sold here?”. One of the guys asked me back, “Medan t-shirt?”. “Yes”, I said nodding in affirmative, pointing at the t-shirt I am wearing. “Ohhhh, kaos Medan!”, he said.

Lepas sarapan kat hotel, kami check out siap-siap, letak barang dalam van, lepas tu terus gerak ke Medan Mall. Ingat nak cari t-shirt kat sini. Aku pun dengan semangatnya berjalan, tanya orang kat sini “Bapak, sini ada gak jual t-shirt Medan?“. “Hah, t-shirt Medan?”, dia tanya aku balik. Aku pun jawab “Ya, iyalah mas“. Ok tipu je. Haha. Aku jawab, “Ya, t-shirt medan“, sambil tunjuk t-shirt aku. “Ohhh, kaos Medan!”.

Ok, I thought the difference between Bahasa Malaysia and Bahasa Indonesia is not that vast. And watching all the Indonesian sinetrons on Malaysian TV, I thought my Bahasa Indonesia vocabularies are good enough. But I was wrong. I did not know that Indonesia has its own word for t-shirt – kaos.

Ok, rupanya tak sama okay! Kau layanlah sedozen sinetron Indo pun kat tv tu, mesti ada kosa kata yang korang takkan tau. Kaos rupanya depa panggil t-shirt kat sini. Haha.

So, I followed the guy’s direction and there I was, at the ‘kaos’ heaven of Medan Mall. Full of I Love Medan t-shirts and other souvenirs. One thing for sure, the Indonesian size is slightly smaller than Malaysians. No wonder when I was looking at an L-size shirt 2 days ago, Pak Adibyo told me that my size was not available. He was not joking after all!

Aku pun ikut lah arah yang benar yang ditunjuk brader tu. Banyak giler t-shirt kat sini. Penuh kawasan ni jual kaos dan cenderamata lainnya. Yang pastinya, Pak Adibyo tak bergurau. Saiz orang Medan memang kecil sikit dari orang Malaysia. Kat Malaysia aku pakai saiz L ok lagi, kat sini L tu macam M je, jadi baby-T aku pakai! Pak Adibyo, maafkan ku karena meraguimu.

*****

We spent several hours at Medan Mall and we had lunch at KFC restaurant. Strange, Medan’s KFC is offering a set meal consisting of a fried chicken and a pack of white rice. Macam makan nasi bungkus! Haha

Sejam dua jugaklah kami lepak kat Medan Mall ni. Siap makan kat KFC dia lagi. Pelik sikit rasa KFC sini sebabnya set nasi dia pakai nasi putih bungkus dalam kertas pembungkus. Macam makan nasi bungkus! Haha.

****

Before leaving for the airport, we visited another interesting historical place in Medan city.

Sebelum ke lapangan terbang, kami lawat satu lagi tempat bersejarah di bandar Medan.

The Maimoon Palace

Maimoon Palace is the palace of the Sultanate of Deli which was built in 1887. Previously, before Indonesia was made into a Republic upon independence, there were several Sultanates governing the country and Sultanate of Deli was one of those Sultanates. From outside, the palace looks so huge and the design looks amazing. I can’t stop but feeling awed looking at the grandeur of the palace. It must be so grand in 1887 when the Sultan was reigning the country, by looking at its size and the fine architecture.

Kami ke Istana Maimun, tempat bersemayam sultan dari Kesultanan Deli yang dibina pada tahun 1887. Dari luar, nampak besar dan gah istana ni. Terpaku jugak aku kat sini. Kalau zaman sekarang dah rasa wow, agaknya tahun 1880-an masa siap dulu, mesti ni bangunan paling gah kat kawasan ni kan.

A pair of grand chairs in the palace

We had to take off our shoes before entering the palace. The interior of this palace was amazing. It has a lot of old photos showing the history of the Sultanate which includes a portrait of the late Sultan of Terengganu in early 1900s. As the Sultanate of Deli has a connection with the Malays, no wonder the design of the palace has the mixture of Malay, Spanish, Italian and India elements.

Nak masuk istana ni kena buka kasut. Dalam dia cantik sangat. Ada lampu chandelier, ada gambar sejarah keluarga kesultanan Deli, gambar almarhum Sultan Terengganu pun ada. Ada sikit unsur-unsur Melayu dalam senibina istana ni sebab kesultanan Deli ni sendiri ada hubungan dengan orang Melayu.

The throne room

Another interesting fact that Pak Adibyo told us: the current Sultan still resides in this palace. That was why this 30-rooms palace has several areas which was cordon off from the public. I wonder if Malaysia becomes a republic, do the Malaysians sultans end up like this? Having a huge palace but with no power at all?

Satu lagi perkara menarik tentang istana ni yang Pak Adibyo bagitau kami ialah sultan sekarang masih tinggal kat istana yang ada 30 bilik ni. Sebab tu ada ruangan yang tak dibuka kepada pelawat dan ada baju-baju bersidaian kat sini. Agak-agak kalau Malaysia jadi republik, sultan-sultan sekarang duduk di istana besar tanpa sebarang kuasa nyata, lepas tu kita pelawat bebas keluar masuk istana suka hati sebab dah jadi tarikan pelancongan, ish macam mana perasaan tu ya?

Vendors selling t-shirts in the palace’s compound.

As I walked around the palace compound, I saw a lot of t-shirts and souvenirs vendors selling their stuff. The price was cheaper than the ones in the mall, obviously.

Lepas dah pusing di dalam, aku pusing kat kawasan laman di luar istana. Ramai orang jual t-shirt kat sini. Murah pulak tu dari kat Mall!

I walked around some more and saw a signboard, showing the names of the Sultans governing this region before.

Jalan lagi, aku jumpa satu singboard ada nama-nama sultan Deli. Agak-agak pernah tak terlintas dalam fikiran sultan-sultan tu, yang satu hari nanti diorang, anak cucu diorang akan kehilangan kuasa?

Names of the Sultans

And my wander in the palace’s compound led me to this one mystical item: The Split Up Cannon.

Aku jalan lagi dan jumpa satu kawasan mistik dekat kawasan istana ni: meriam terbelah dua.

The split up cannot of Medan

According to legend, this cannon was once a living man. And I couldn’t remember the whole story but it was said that this cannon was split into halves and one half was found here and another half was found somewhere else. The caretaker of this place even put some flowers, burn some incense and there was an old man, praying nearby.

Ikut lagendanya, meriam ni dulu orang. Lepas tu entah macam mana aku pun tak ingat cerita dia, meriam ni terbelah dua, satu jumpa kat sini, satu lagi jumpa kat tempat lain. Siap ada orang letak bunga, bakar kemeyan dan mengaji lagi dalam ni. Semoga diorang tak memuja benda tak bernyawa ni.

The canon info board.

I did not stay long as I did not feel comfortable especially with the smell of the incense. There was a spooky feeling in there. So, I went out and rejoined my family members.

Aku tak duduk lama dalam tu sebab rasa tak selesa. Rasa seram sejuk pun ada. Dengan bau kemeyannya. Aku pun keluar, pergi kat famili aku semula.

Soon, after dinner, we arrived at the Polonia International Airport and waited for our night flight back to Kuala Lumpur, thus ending our 3 days 2 nights trip to Medan, Indonesia.

Lepas dah makan malam, kami pun terus ke Lapangan Terbang Antarabangsa Polonia tunggu flight malam balik ke Kuala Lumpur. Esok pagi kerja weyhhh. Haha.

This concludes my Medan travelogue.

Dengan ini, maka tamatlah travelog Medan.

**Don’t forget to LIKE our page for updates, tips and stuffs!**

====

To Be Continued – Medan – Epilog

Advertisements

8 thoughts on “Trip to Medan, Indonesia [Part 6] – Kaos Medan and Maimoon Palace [FINALE]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s